DSC1786

U ponedjeljak,29.04.2019. godine s početkom u 9:30 h Općina Povljana svečano je obilježila dan Općine Povljana te tom prigodom otvorila novu zgradu Dječjeg vrtića. Tom prigodom sve pristutne, ministricu Regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, župana Zadarske županije Božidara Longina, predsjednika Županijskog suda u Zadru Borisa Babića, gradonačelnika Grada Paga Antu Fabijanića, gradonačelnika Grada Novalje Antu Daba,predstavnike Općine Kolan, predstavnike Općinskog vijeća Općine Povljana, te ostale uzvanike i mještane  Općine Povljana načelnik Ivo Pogorilić pozdravio je sljedećim riječima :

 

"Poštovana ministrice, poštovani župane, dragi gosti i i prijatelji i svi nazočni,

Iznimna mi je čast pozdraviti Vas danas u ime općine Povljana i svih žitelja našeg mjesta, na dan koji je za sve nas vrlo značajan, na dan kada otvaramo novi dječji vrtić, koji za nas znači ulaganje u budućnost i razvoj.

Općina Povljana prijavila je izgradnju dječjeg vrtića na Javni poziv Ministarstva za sufinanciranje iz Programa „Projekt razvoja infrastrukture na otocima i u priobalju".

U vrijeme prijave izgradnje, Općina Povljana je za potrebe odgoja 20-tak djece predškolskog uzrasta imala prilagođeni, ali ne i uvjetima zadovoljavajući prostor u Domu kulture u Povljani.

Izgradnja Dječjeg vrtića prihvaćena je i uključena u sufinanciranje, te je 2014. godine sklopljen ugovor između Ministarstva i Općine Povljana.

Procijenjena vrijednost izgradnje dječjeg vrtića iznosila je 3.125.000 kuna, od čega je Ministarstvo osiguralo 2.500.000 kuna, a Općina Povljana 625.000 kuna.

Uz samu izgradnje objekta, Ministarstvo se uključilo i u opremanje i uređenje okoliša dječjeg vrtića kroz Projekt „Izgradnja objekata društvene i komunalne infrastrukture na hrvatskim otocima“, za što je Ministarstvo izdvojilo 423.660 kuna.

Općina Povljana je iz sredstava Fonda za financiranje kapitalnih projekata od interesa za razvoj otoka za vrtiće, osigurala ukupno 723.960 kuna.

Radovi na izgradnji dječjeg vrtića započeli su u srpnju 2015. godine, a završili u II. kvartalu 2017. godine, dok je uporabna dozvola ishođena u listopadu 2018. godine.

Novi dječji vrtić kapaciteta je 30 do 35 djece (ovisno o odgojno-obrazovnom programu), sastoji se od dvije odgojno- pedagoške jedinice s odvojenim sanitarnim čvorom i garderobama, te pratećih prostora za odgojitelje, ured, prostor za izolaciju, čajne kuhinje sa spremištem, te garderobe i sanitarije osoblja. Uz vrtić se nalazi prostrano i potpuno opremljeno dječje igralište.

Također, moram spomenuti da to nije jedino zajedničko ulaganje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u boljitak života u Općini Povljana. Ministarstvo je ulagalo i u infrastrukturne projekte na našem području.

Tako je kroz Program razvoja otoka u 2017. i 2018. godini, Ministarstvo sufinanciralo „Izgradnju II faze sanitarne kanalizacije naselja Povljana“ u iznosu od gotovo 547.000 kuna, te su u ovoj 2019. godini, Ministarstvo i Općina sklopili Ugovor za sufinanciranje „Radova na smanjenju gubitka na vodoopskrbnog sustavu Općina Povljana“, pri čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ovaj projekt sufinanciralo s 400.000 kuna.

Ovakvim, ali i sličnim projektima postižemo stvaranje preduvjeta za ostanak mladih i poboljšanje uvjeta za život, a otvaranjem dječjeg vrtića s jaslicama omogućujemo mladim roditeljima bezbrižan rad dok su njihova djeca zbrinuta u prostoru koji potpuno odgovara suvremenim uvjetima boravka i izvođenja predškolskog odgoja.

U ovim ekonomskim uvjetima, usmjerili smo snagu i energiju da, uz pomoć Republike Hrvatske, točnije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te naše Zadarske županije, uspješno realiziramo ovaj, za našu općinu, veliki projekt.

U ime svih žitelja općine Povljana, zahvaljujem Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Zadarskoj županiji, projektantima i izvođačima radova na trudu, poticanju, razumijevanju i podršci tijekom izgradnje i realizacije ovog prekrasnog projekta, a našoj djeci i odgojiteljima želim prekrasne zajedničke trenutke, te veselo i bezbrižno djetinjstvo u ovom prostoru."

DSC1887
DSC1886
DSC1883
DSC1878
DSC1872
DSC1871
DSC1867
DSC1863
DSC1862
DSC1856