Povljana je smještena na jugu otoka Paga, u prekrasnoj prirodnoj uvali. Okrenuta zapadu zaštitila se od jakih vjetrova bure i juga. Zaštitu i utočište pruža i putniku s mora i onom na kopnu, zaljubljeniku u otočki krš i bilje okupano suncem i začinjeno solju.

Tradicionalno, Povljana je bila poljoprivredno područje koje je stoljećima prehranjivalo veći dio otoka. Uz poljoprivredu, stanovništvo Povljane bavi se ribarstvom i stočarstvom.

Do velikih promjena dolazi sredinom 20-og st. kada se u Povljani počinje razvijati turizam. Prvi zapis o dolasku većeg broja turista datira iz 1954 god. U Povljani se kao u prvom mjestu na otoku razvio lovački turizam. Danas tome svjedoče ostaci kuće na području Velikog blata koja je pripadala obitelji Košćina, a u koju su na poziv paških plemića dolazili lovci iz cijele Europe.

Od nekadašnjeg ruralnog područja Povljana je postala razvijeni općinski centar čiji današnji izgled svjedoči svekolikom ulaganju i brizi stanovništva u daljnjoj afirmaciji Povljane kao prepoznatljivog turističkog odredišta.

Povljana ima mnoge pješčane i šljunčane plaže s postpenim pristupom moru. Lokacija je vrlo pogodna za malu djecu i neplivače. Izrazito čisto more obiluj mnogim ribljim i drugim morskim vrstama, pa se u obližnjim uvalama mogu naći dagnje, posebno u Starom zaljevu. Povljana ima vrlo razvedenu obalu sa brojnim valama i plažama, kao što su:

- u centru mjesta plaže su šljunčane i kamenite
- pješčana plaža Perilo na putu sv. Nikole sa tuševima i kafićom
- plaža mali Dubrovnik i Dubrovnik - uvala sa šljunčanom plažom na kojojsu dva kafića, klupe i tuševi, igralište za odbojku na pijesku, a na oko 350 m od plaž nalazi se i područje s ljekovitim blatom
- plaže Livade i Obatnice - nalaz se iza plaže Perilo, u pješčanoj uvali i što je najvažnije manje su posjćene od ljudi
- plaža Stara Povljana - do uvale se dolazi asvaltiranom cestom kroz mijesno polje, s južne strane su stijne, a na sjevernoj strani su mnoge skrivene manje pješčane uvalice.

U mjestu Pag udaljenom oko 10 km nalazi se pješčana plaža s toboganom.

U centru mjesta nalaze se teniski tereni a osim njih tu je i trampolin za djecu i multifunkcionalno igralište, gdje možete igrati sve igre s loptom.
Plaža Dubrovnik je dostupna za odbojku na pijesku, a tu isto možete iznajmiti pedaline, čamace, kanu ili skutere, a popularni sportovi uključuju i jedrenje na dasci.

Uz more se proteže tek napravljena osvijetljena šetnica, gdje se mogu voziti i role, skate ili voziti bicikl.
Povljana je okružena ravnicama i pruža dodatne biciklističke staze po prirodnom kamenjaru, ali možete isto tako cestom doći do garad Paga koji je udaljen oko 10 km. Kroz otok Pag je tako na raspolaganju više od 100 kilometra biciklističkih staza. Jedan od biciklističkh izleta, koje preporučamo je posjet ornitološkim rezervatu Velo Blato.
Jedan od omiljenih izleta u gradu Pagu je jahanje na konjima.

Druge omiljene aktivnosti su ronjenje jer u neposrednoj blizini možete promatrati bogato podvodni svijet, kao i ribolov na moru i jezeru Velo Blato, za koje rebate najprije nabaviti dozvolu za ribarenje.

Povljana je prije svega mirno dalmatinsko mjesto, ali je u srcu turističke sezone, lokalna turistička zajednica organizira bogat kulturni i društveni program.
Možete gledati koncerte zabavne glazbe u izvedbi lokalnih skupina, ili gledati predstave tradicionalnih plesova paških narodnih nošnji.

Preporučujemo tradicionalnoi susreta klapa \"Povljana u pisanom obliku\", koji se održava u prekrasnom ambijentu na trgu ispred crkve Sv. Jurja, a koji se održava prvog petka u srpnju. Ovo natjecanje jedan je od važnijih klapskih susreta u zadarskoj regiji, ali isto tako sudjeluju i zborovi iz cijele Hrvatska. Kao uspomenu na ovaj dogadjaj, možete kupiti CD s pjesmama koji se izdaje svake godine.

U Povljani je aktivna muška klapa - Klapa Povljana, koja djeluje od 1998, a osim u Povljani njihove nastupe možete slušati diljem otoka Paga i Zadarske županije. U Povljani također djeluje i ženska klapa - klapa Kalada, koja je nastala 2006, a nastupa po cijeloj Dalmaciji.

Cilj i misija ovih pjevačkih skupina prvenstveno je očuvati tradiciju dalmatinske pjesme.

Otok Pag povezan je cestom od mjesta Žigljen (trajektno pristanište) sa svim većim mjestima Novalja, Pag, Povljana, Mišković i dalje preko Paškog mosta (od rta Fortica Miškovići selo blizu rta Ošljak na obalu u blizini sela Miletić) do kopna.

IMGP0534
IMGP0491
DSCN2981
IMG3586
IMG3343
IMGP0615
DSC0467
IMGP0603
DSCN2995
IMG3666
Pronađite nas na Facebooku Slijedite nas na Instagramu

Podaci prikupljeni u kontakt formi Općine Povljana koriste se isključivo za komunikaciju između Općine Povljana i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u web sustavu te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama.